Abstract
The small hummingbird (Sephanoides sephaniodes), is the southernmost hummingbird of the American continent and is characterized by being an aggressive species when it comes to defending its food sources. During the winter months of 2018, territorial behaviors associated with the foraging of two males of the species were monitored, in Aloe arborescens plants on Santa Lucia Hill, Santiago, Chile. During twelve explorations in the morning and afternoon sessions, the quantification of four territorial behaviors showed that one of the males developed a more aggressive behavior towards their conspecifics, due to the constant competition for access to the nectar within their territory, a situation that It was increased in the post noon day. The other male studied, although he showed less aggressive behavior, also his territorialism was more active in the afternoon. Such differences would respond to higher density and quality of food sources in one of the sites, as well as the cost / benefit balance associated with food and territorial defense activities. Plants like Aloe arborescens would be sources of food subsidies in urban areas.
References
Aguirre J, Egli G. 2004. Aves de Santiago. Unión de Ornitólogos de Chile (UNORCH). Santiago, Chile.
Boyden T. 1978. Territorial defense against hummingbirds and insects by tropical hummingbirds. The Condor 80: 216-221.
Camfield AF. 2006. Resource value affects territorial defense by Broad-tailed and Rufous hummingbirds. Journal of Field Ornithology 77: 120-125.
Couve E, Vidal C, Ruiz J. 2016. Aves de Chile: Sus Islas Oceánicas y Península Antártica. FS Editorial. Santiago, Chile.
Del Hoyo J, Elliot A, Sargatal J. 1999. Handbook of the birds of the world. Vol. 5. Barn owls to Hummingbirds. Lynx Editions. España, Barcelona.
eBird. 2019. eBird: An online database of bird distribution and abundance [web application]. eBird, Ithaca, New York, USA. http://www.ebird.org
Fernández M, López-Calleja M, Bozinovic F. 2002. Interplay between the energetics of foraging and thermoregulatory costs in the green-backed firecrown hummingbird Sephanoides sephaniodes. Journal of Zoology 258: 319-326.
Fraga RM, Ruffini AE, Grigera D. 1997. Interacciones entre el picaflor rubí Sephanoides sephaniodes y plantas del bosque subantártico en el Parque Nacional Nahuel Huapi, Argentina. Hornero 14: 224–234.
Garrison JE, Gass C. 1999. Response of a traplining hummingbird to changes in nectar availability. Behavioral Ecology 10: 714-725.
González-Gómez PL, Vásquez R. 2006. A field study of spatial memory in Sephanoides sephaniodes. Ethology: 112: 790-795.
González-Gómez PL, Vásquez RA, Bozinovic F. 2011. Flexibility of foraging Behavior in hummingbirds: The role of energy constraints and cognitive abilities. The Auk 128: 36-42.
González-Gómez PL. 2018. Picaflor chico. En: Medrano F, Barros R, Norambuena H, Matus R y Schmitt F. Atlas de las aves nidificantes de Chile. Red de Observadores de Aves y Vida Silvestre de Chile (ROC). Santiago, Chile.
Jaramillo A. 2005. Aves de Chile. Lynx Ediciones, Barcelona, España.
López–Calleja MV, Fernández MJ, Bozinovic F. 2003. The integration of energy and nitrogen balance in the hummingbird Sephanoides sephaniodes. Journal of Experimental Biology 206: 3349-3359.
Marinero NV, Cortez RO, Sanabria EA, Quiroga LB. 2012. Ampliación de la distribución de Sephanoides sephaniodes (Trochilidae: Aves) en Argentina. Revista Peruana de Biología 19: 217-218.
Martínez D, González G. 2017. Aves de Chile. Guía de Campo y Breve Historia Natural. Ediciones del Naturalista. Santiago, Chile.
Montecino S, Infante C. 2011. Aventuras y Orígenes de los Pájaros: Lecturas de mitos chilenos para niños, niñas y jóvenes. Editorial Catalonia. Santiago, Chile.
Pagnoni G. 2015. El Picaflor Rubí (Sephanoides sephaniodes) como residente otoñal en la ciudad de Puerto Madryn, Chubut, Argentina. Historia Natural 5: 91-98.
Rozzi R, Massardo F, Anderson C, McGehee S, Clark G, Egli G, Ramilo E, Calderon U, Calderon C, Aillapan L, Zarraga C. 2003. Guía Multiétnica de Aves de los Bosques Templados de Sudamérica Austral. Fantástico Sur-Universidad de Magallanes, Punta Arenas, Chile.
Wolf CA. 2008. Interactions between sympatric hummingbirds on the Juan Fernandez Islands: foraging behavior and competition. Master of Science Thesis, School of Natural Resources and Environment, University of Michigan, USA.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Copyright (c) 2019 Camila Allende, Yuliar Pauca, Karla Pinedo (Autor/a)
